Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


peter doherty

2009.02.12
 
 

 

 
  Peter Doherty
 
Kép
 
1979. március 12.-én született az angliai Hexamben. Bár édesapja, Peter John Doherty ír, édesanyja, Jacqueline Michels pedig zsidó származású, Pete katolikus neveltetésben részesült. Apja a Brit Katonaságnál szolgált mint hivatalnok, így Pete két nővérével Amy Joval és Emilyvel katonai támaszpontokon nőtt föl, laktak többek között Belfastban, Németországban és Dorsetben is. Nagyon jó tanuló volt, szinte mindenből kitűnő, emellett 16 évesen megnyert egy költészeti versenyt, és a Brit Tanács szervezésében részt vett egy oroszországi körúton. Ezután nagymamájához költözött Londonba, ahol először sírásóként dolgozott a Willesden Temetőben, bár ideje nagy részét a sírokon ülve olvasással és írással töltötte. Majd felvették a Londoni Egyetem Queen Mary szakára, ahol angol irodalmat hallgatott, de az első év után otthagyta az iskolát. Az egyetem után barátjához és zenésztársához, Carl Barâthoz költözött, aki osztálytársa volt Pete testvérének a Brunel Egyetemen.

A ’90-es évek végén közösen megalapították a The Libertinest majd 2002-ben kiadták debütáló lemezüket, az Up the Bracketet, amivel azonnal nemzetközi sikereket értek el. Az együttes hatalmas elismeréseket zsebelt be kritikailag is, Dohertyt a legígéretesebb dalszerzőnek kiáltották ki. Folyamatos drogproblémái miatt azonban elhidegült az együttestől, 2003-ban odáig fajult a helyzet, hogy Barât lakásának kirablása miatt börtönbe került. Az elvonókúra sem volt sikeres, hiszen három nap után elhagyta az intézményt. Ekkorra már elkészült a Libertines második albuma, The Libertines címmel. A kezdődő turnén Pete alig jelent meg, ezért Carl kirúgta őt az együttesből, mondván hogyha sikerül leszoknia akkor visszajöhet. És bár a banda hivatalosan csak szünetelt, végül sosem állt össze újból, mindenki más projectekbe kezdett. Ezidőtájt, 2005-ben ismerkedett meg Pete Kate Mossal, mikor a The Libertinesszel felléptek a modell 31. születésnapi buliján. Bár szerelem volt első látásra, nem mindenki örült a párnak, többen a zenészt vádolták Kate kokain botránya miatt. 2007-ben, amikor több szakítás után ismét együtt voltak, Pete eljegyezte Kate-et, de az esküvőből semmi sem lett, a párnak ismét elváltak útjaik. Ez a kapcsolat hatalmas médiaérdeklődést hozott Petenek, nap mint nap cikkeznek botrányairól az újságok.

2005-ben új együttesével, a Babyshamblesszel kiadta az új lemezét, mely a Down in Albion címet viselte. A közönség nagyon jól fogadta az új felállást, bár a rajongók nagy része még mindig a Libertines újraegyesülésében reménykedik. 2007-ben megjelent a Shotters Nation, a Babyshambles 2. albuma.
A zenélés mellet Pete másra is szakít időt: írásaiból kiadott egy könyvet „The Books Of Albion: The Collected Writings of Peter Doherty” címmel 2007-ben, majd ugyanebben az évben 2 kiállítást is rendezett festményeiből: az egyiket Londonban, a másikat Párizsban "Art Of The Albion" címen, ez utóbbi azokat a képeket tartalmazta amelyeket Pete a saját vérével festett.

Jelenleg ő a Roberto Cavalli arca a 2007/2008-as kampányokban.
Még ma is drogproblémákkal küzd amiről édesanyja, Jacqueline Doherty „Pete Doherty: My Prodigal Son” című könyvében mesél.
Lisa Moorish énekesnőtől 2003-ban született egy fia, Astile Louis Doherty.