Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tetoválásról

2009.02.27

 

A tetoválásról...


 

A tetoválás nagyon régre vezethető vissza. Már az őskorban is használták a harcosok, hogy félelmetesebbnek tűnjenek az ellenségeik szemében. Ma is élnek olyan törzsek, ahol a fiatalok férfivá avatását fejezik ki ilyen formán. 

A mai civilizált világunkban leginkább csak díszítésre szolgál, mint a hölgyeken a smink. Szebbnek érezzük magunkat tőle, netán magabiztosabbá tesz. Vannak szélsőséges helyzetek, ahol egy-egy ábra a hovatartozás szimbóluma, pl. a bandáknál.

Ha eldöntötted magadban, hogy szeretnél tetováltatni, mert már a szomszédnak is van, jó, ha megfogadsz néhány tanácsot. 

A tetoválás fáj, mindig, mindenkinek. Van, ahol kevésbé, van, ahol jobban. Csontos helyeken és ahol vékonyabb a bőr, ott elég húzós tud lenni. Tudomásom szerint, még senki nem halt bele, így ez ne tartson vissza attól, hogy büszkén viselj egy szép művet a testeden. 

Ha már nagyon nem bírod, nyugodtan szólj, tartsatok szünetet. Ne félj, senki nem fog kiröhögni. A tetováló tudja a legjobban, hogy ez mivel jár. 

Olyan embert válassz, aki lehetőleg nem ma kezdte a szakmát. 
Az, hogy valaki szalonban dolgozik, még nem jelenti azt, hogy szép is lesz a végeredmény. Érdemes több helyen érdeklődnöd, mielőtt beülnél valakinek a székébe. Mindig nézd meg a munkáit, rajzait. Minél több szépen elkészült képet látsz a műveiről, annál nagyobb az esélyed arra, hogy a tiéd is az lesz. Ne keress ratyi munkát, azzal senki sem fog villogni.

Ami olcsó, az sz@r is, ezt szokták mondani és van némi alapja.

Ha már körbejártál pár helyet, van némi fogalmad az árakról is. Ne ess abba a hibába, hogy azt választod, amelyik a legolcsóbb. 1-2 ezer forintos eltérések lehetnek, de ha valaki egy 10-12 ezres mintát bevállal mondjuk 4 ezerért, az már gyanús. A felhasznált agyag majdnem többe kerül. Az ilyen ember mindenáron kuncsaftot akar, mert nem megy hozzá a kutya se. Vagy nagyon silány minőségű anyagokkal dolgozik.

Ha megtaláltad az ideális helyet, vagy embert, fontos a témaválasztás.

A legtöbben, ha nincs konkrét elképzelésed, elbeszélgetnek veled és ez alapján ajánlanak hozzád való mintát. Olyat válassz, amit szívesen látnál magadon 10-20 év múlva is. Ne a pillanatnyi érdeklődési köröd vezessen, mert lehet, hogy jövőre már nem lesz divat és bánni fogod, hogy ott van a testeden. Az eltüntetése meg nem egyszerű, de erről majd később.

Egy pár órával az indulás előtt egyél valamit, éhgyomorral ne indulj el.

Alkoholos állapotban ne menj!!!

Volt egy esetem még kezdőként. Mint utólag kiderül, emberünk egész nap nem evett, csak ivott, a vége az lett, hogy leesett a vércukorszintje és elájult. Tanulva az esetből már nem követem el ezt a hibát, csak józan embernek állok neki.

Vihetsz magaddal szőlőcukrot, ha úgy érzed valami nem stimmel, gyorsan megeszel párat és elmúlik a kezdődő rosszullét.


Elkészült a mű, szép lett, megvagy elégedve a munkával, de fontos az utókezelés, hogy az is maradjon. Valószínű, a tetováló elmondja, mit, hogyan csinálj pár napig, de azért adok néhány tanácsot én is. Ha nyáron készítteted, ne villogtasd a haveroknak már másnap a strandon. Egy-két hét, mire teljesen begyógyul, addig ne napozz, ne szoláriumozz, kerüld az uszodát, hosszan ne érje víz és ami a legfontosabb, mindig tartsd tisztán. Ne vakargasd, és ne szedd le a száraz réteget, magától kell lejönnie. Naponta többször kenni is kell, hogy a gyógyulás gyorsabb legyen és a gyulladást elkerüld. Ajánlott krém a Bepanthen, amit bármelyik patikában recept nélkül is megvehetsz. De régen bevált volt még a vazelin és a körömvirág is. A lényeg, hogy nem szabad hagyni kiszáradni a felületet.

Ha nem hallgattál senkire és még is divatja múlt minta díszíti a bőrödet és szeretnél tőle megszabadulni, több lehetőséged is van rá.

A legegyszerűbb, ha felkeresed a helyet, ahol a mű készült és kerestek egy másik mintát, amivel az előzőt letakarhatjátok. Érdemes ugyanoda visszamenni, mert az a tetováló tudja, hogy milyen technikával és festékkel dolgozott.

Az más kérdés, hogy azért akarsz takarást, mert az előző csúnya lett.

A másik a lézeres eltávolítás. 

Ma már több klinika is foglalkozik ezzel. Ez több kezelést igényel és nem olcsó. Legutolsó információim szerint 5-8 ezer forint négyzetcentiméterenként egy kezelés ára. Hogy mennyi kezelés szükséges, az függ a festék színétől és mélységétől. 

A drasztikus bőrátültetést nem részletezném, inkább válassz megfelelő mintát és mindezt elkerülheted.

Egy kis extra a végére.


Létezik ma már olyan speciális festék, több féle színben, ami csak UV fényben látható. Jóval drágább, mint a hagyományos tetoválófesték, így ha ilyennel szeretnél mintát magadra, készülj fel, hogy többet kell majd fizetned a végén.

Remélem, tudtam segíteni és hamarosan téged is a tetováltak táborában köszönthetünk.